Bioteknologi er en rekke teknikker, prosesser og metoder som bruker biologiske systemer og levende organismer eller deres deler til å lage eller modifisere et bredt utvalg av produkter eller prosesser for spesifikke
bruksområder.

Den bioteknologiske prosessen omfatter grunnleggende og anvendt forskning som integrerer ulike tilnærminger hentet fra teknologien og anvendelsen av biologiske vitenskaper.

De viktigste aktivitetssektorene som i dag bruker bioteknologi daglig er farmasøytisk, kosmetikk og landbruksnæring. Innen farmasifeltet brukes bioteknologi til å produsere nye terapier mot genetiske sykdommer som til nå ble ansett som uhelbredelige. I matsektoren gjør det det mulig å lage planter som er mer motstandsdyktige mot bakterier og skadedyr, og å forbedre avlingene. Til slutt, i det kosmetiske feltet, brukes det til å lage kunstig hud for å unngå dyreforsøk.

Det er så mange moderne bioteknologier at forskningslaboratorier nå bruker "fargekoder" for å klassifisere og skille dem: "røde bioteknologier" er de som inkluderer medisinske aktiviteter som produksjon av legemidler, vaksiner eller genterapi; mens "grønn bioteknologi" er de som er knyttet til landbruks- og økologiske applikasjoner med etablering av genmodifiserte planter som krever mindre vann og gjødsel. Produsentene har på sin side utviklet egne fargekoder. Bioteknologier kalles altså "hvit" når de forholder seg til produksjon av biodrivstoff, "oransje" hvis de har et rent pedagogisk mål, "blå" hvis de er fokusert på bruk av levende maritime materialer, og "gul" for alle angående anti -forurensningsbehandlinger. Likevel foretrekker oppstartsbedrifter ofte å bruke engelsk sjargong, som «agrifood biotech».