Gluten er ganske enkelt proteindelen av hvete, rug, bygg og andre relaterte kornsorter. Noen mennesker tåler ikke gluten når det kommer i kontakt med tynntarmen. Denne tilstanden er kjent som cøliaki. Det finnes også flere former for ikke-cøliaki glutenintoleranse.
Hos pasienter med cøliaki skader gluten slimhinnen i tynntarmen. Denne skaden resulterer i vekttap, oppblåsthet, diaré, gass, magekramper eller vitamin- og mineralmangel. Når pasienter fullstendig eliminerer gluten fra kostholdet, har slimhinnen i tarmen en sjanse til å helbrede.
Hos pasienter med glutenintoleranse eller glutenallergi er symptomene varierte og reagerer også godt på reduksjon, alvorlig begrensning eller fjerning av gluten fra kosten.
Å fjerne gluten fra kostholdet er ikke lett. Korn brukes i tilberedning av mange matvarer. Det er ofte vanskelig å avgjøre med navnet til en ingrediens hva som kan være i den, så det er lett å spise gluten uten å vite det. Men å holde seg på en streng glutenfri diett kan dramatisk forbedre pasientens tilstand. Siden det er nødvendig å forbli på den glutenfrie dietten gjennom hele livet, vil det være nyttig å gjennomgå dietten med en registrert kostholdsekspert.
Hva med havre?
Havre fortjener spesiell oppmerksomhet og omtale. Havre antas å være trygt for pasienter med cøliaki, selv om dette ikke alltid var tilfelle. Problemet med havreprodukter ligger ikke i kornet, men i produksjonsprosessen. Når havre behandles i de samme anleggene som hvete, kan krysskontaminering oppstå selv med den beste renseprotokollen. Det kan nå finnes havreprodukter som ikke er kryssforurenset. Disse kan prøves etter en innledende periode på seks måneder for å se om de kan tolereres. De fleste, men ikke alle, tåler rene havreprodukter.